Miért az ECL vizsga?

Az ECL nyelvvizsga előnyei

 

Napjainkban számos nyelvvizsga közül választhatsz, így nem könnyű a döntés. Ezen az oldalon részletesen olvashatsz az ECL nyelvvizsgarendszer előnyeiről, hogy megkönnyítsük választásod.

A hazánkban is népszerű akkreditált, nemzetközi ECL nyelvvizsga könnyen értelmezhető írásbeli feladatokat és általános nyelvi képességeket mérő szóbeli vizsgarészt tartalmaz. Az iskolai keretek között megszerezhető általános nyelvtudást méri. A vizsgázóknak nem a leíró nyelvtani ismereteikről kell számot adni, hanem a valós életben használható nyelvtudásuk meglétéről.

Az ECL nyelvvizsgarendszer megbízható nyelvtudásmérési módszert jelent egész Európában. Sikeres nyelvvizsga esetén két bizonyítványt kapsz, az egyik államilag elismert, a másik nemzetközi, amelyet használhatsz külföldi tanulmányokhoz vagy munkavállaláshoz.

Neves európai egyetemek nyelvvizsgarendszere

 • államilag elismert, nemzetközi nyelvvizsgarendszer
 • egy nyelvvizsga, két bizonyítvány
 • elfogadják diplomához és Phd fokozathoz
 • pontot ér a felvételin
 • nyelvpótlékra jogosít
 • külföldön is használható tanuláshoz, munkavállaláshoz, kutatáshoz

Az ECL nyelvvizsga szintjei az Európa Tanács által kidolgozott Közös Európai Referenciakeret szintjeinek felelnek meg. Az ECL nyelvvizsgarendszer Magyarországon akkreditált.

Az angol, német és a magyar nyelv akkreditált, a többi nyelv kiegészítő vizsga nélkül honosítással államilag elismertté tehető.

Magyarországon számos nyelvvizsga-bizonyítvány szerezhető.
A hazánkban szerzett bizonyítványokat az Európai Unió tagállamai eltérően ismerhetik el. Az egyes intézmények, vállalatok maguk dönthetik el, hogy elfogadják-e az adott nyelvvizsgát.

Az ECL Konzorcium célja, hogy nemzetközi vizsgarendszerének köszönhetően az egyes országokban megszerzett ECL nyelvvizsgák egyenértékűsítési eljárás nélkül nemzetközileg összevethetőek legyenek egymással.

Vizsgázóbarát nyelvvizsga

 • jól átlátható struktúra (2-2 feladat minden készség mérésére)
 • nincs nyelvtani teszt és fordítási feladat
 • szótár használata engedélyezett az írásbeli feladatok megoldásához
 • valós nyelvtudás mérése vizsgázóbarát módszerekkel
 • előre megadott témakörök a szóbelin
 • elegendő idő a vizsgafeladatok megoldására
 • párválasztás a szóbeli vizsgán
 • külön is letehető szóbeli- vagy írásbeli vizsga
 • 60%-tól sikeres nyelvvizsga

Valós tudás mérése

Felkészülésed során nem kell időt fordítanod a különböző nyelvvizsga trükkök és praktikák elsajátítására.

Az ECL nyelvvizsga írásbeli része nem a leíró nyelvtanban való jártasságot teszteli, és nem kíváncsi a vizsgázó fordítói képességére. A vizsga szóbeli része nem jelenthet nagy meglepetést, ha az ajánlott témakörökben jártas vagy. Vizsgázópároddal az adott témáról kell beszélned, nincs szituáció vagy egyéb helyzetgyakorlat.

 

Párválasztás

Az ECL nyelvvizsga szóbeli kommunikációs feladatánál két vizsgázó egyszerre tesz tanúságot tudásáról, ezért párokat kell alkotni. Azonos nyelvből, azonos szintre és azonos vizsgaidőpontra jelentkezők közül jelentkezésedkor megnevezheted, hogy kivel szeretnél vizsgázni.

A párválasztás megkönnyíti a felkészülésed, és kevesebbet fogsz izgulni a vizsgán.

 

Barátságos vizsgakörülmények

Az ECL nyelvvizsga lebonyolítása is vizsgázóbarát. A nyelvvizsga írásbeli feladatait egyszerre írod, ennek időtartama alapfokon 75 perc, középfokon 105 perc, felsőfokon 120 perc. Ezzel a vizsga délelőtti része befejeződött a délutáni részig van lehetőséged egy kis felfrissülésre.

Szünet után a szóbeli vizsga a hallás utáni szöveg értése vizsgarésszel folytatódik. Amikor ezzel is elkészültél, legközelebb már csak a szóbeli kommunikációhoz megadott időpontban kell megjelenned.

A két vizsgarész közötti időt kedved szerint töltheted el. A vizsga épületében egy csendesebb helyen átnézheted a szóbeli témákat, vagy gyakorolhatsz választott vizsgapároddal. Sétálhatsz egyet a városban, ha közel laksz haza is mehetsz, így pihenten jelenhetsz meg a szóbeli kommunikáción. A szóbeli kommunikáció időtartalma 15-20 perc.

Amennyiben csak írásbeli- vagy szóbeli vizsgát teszel, az adott vizsga időpontjára kell megjelenned.