GINOP 6.1.3. – Gyakran Feltett Kérdések

SZINTEK, SZINTFELMÉRÉS:

 1. Milyen szinteken indulnak képzések? A képzések 4 szinten indulnak Kezdő A1, Középhaladó A2, Haladó B1 és nyelvvizsgára felkészítő B2
 2. Van nyelvvizsgám, de már nem tudok B2 szinten. Jelentkezhetek? Igen.
 3. Megcsináltam egy tesztet és B2 szinten vagyok. Jelentkezhetek? Nem érdemes jelentkeznie, hiszen a tanfolyamok ennél alacsonyabb szintről indulnak.
 4. Nem tudom a szintemet, hogyan válasszam ki a megfelelő tanfolyamot? Itt találja az angol regisztrációs lapot és szintfelmérő tesztet. Itt meg a német regisztrációs lapot és szintfelmérő tesztet.
 5. Nekem van B1 vizsgám. Akkor is kell szintfelmérő? Igen, beiratkozáskor mindenkinek kötelező szintfelmérőn részt vennie.
 6. Szóban vagy írásban lesz a szintfelmérés? A felmérés csak írásban zajlik.
 7. Mi van, ha megbukom a szintfelmérőn? A szintfelmérőn nem lehet megbukni, az elért eredménye alapján kerül be a szintjének legmegfelelőbb csoportba.
 8. Ha még soha nem tanultam angolt, akkor is kell szintfelmérőt töltenem? Nem, ezt a fenti 4-es pontból elérhető regisztrációs lapon a megfelelő helyen kell jelölni. Ha még soha nem tanulta az adott idegen nyelvet, akkor teljesen kezdő csoportba fogjuk besorolni.
 9. Szótárt lehet használni a szintfelmérő teszthez? Nem, és egyéb segédeszközt sem.
 10. Felsőfok később se lesz? Nem, ebben a projektben a képzések kimeneti szintjei: A1, A2, B1, B2.

HELYSZÍN

 1. Mindegyik helyszínen megy majd a képzés? Előreláthatólag mindegyik helyszínen indulnak csoportok, azonban az adott szinten és időpontban induló csoportok száma a beiratkozók számától és szintjétől függ. Végleges információ ezzel kapcsolatban a beiratkozáskor lesz, és a képzési helyszínek kiválasztására is ekkor kerül sor.
 2. Ha nekem több helyszín is jó, akkor nagyobb esélyem van bejutni a tanfolyamra? Igen.

BEIRATKOZÁS, REGISZTRÁCIÓ

 1. Hogyan tudok regisztrálni?  A honlapunkon keressen rá a következő nyelvtanfolyamainkra, és töltse ki a regisztrációs lapot valamint a szintfelmérőt.
 2. A regisztrációs lap és a szintfelmérés az már a beiratkozás? Nem, a beiratkozás személyesen történik az adott helyszínen. A szintfelmérő eredményéről és a beiratkozás időpontjáról külön értesítést fogunk küldeni a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 3. Mit kell vinni a beiratkozásra? Tollat és az alábbi dokumentumokat:
 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya (Nógrád megyében bejelentett lakhely vagy tartózkodási hely)
 • TAJ kártya
 • legmagasabb végzettségét igazoló okirat (legfeljebb középfokú végzettség vagy szakképesítés)

CÉLCSOPORT

 1. Elmúltam 66, de szívesen járnék. El tudják nekem intézni? Sajnos nem, semmilyen ráhatásunk nincs a projektre.  A képzőknek maradéktalanul be kell tartaniuk az előírásokat, nincs hatáskörük azok felülbírálására.
 2. Nincs munkám, de nem vagyok regisztrált munkanélküli. Jöhetek? Igen, ha a felsorolt jelentkezési feltételeknek megfelel.
 3. Még 65 vagyok, de a tanfolyam alatt 66 leszek. Velem mi újság? Jelentkezhet, ha a képzés megkezdésekor 65 éves.
 4. Nekem OKJ-s bizonyítványom van. Azzal mehetek? Igen, kivéve, ha 61-el kezdődik a száma (61: felsőfokú szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább diploma kell hozzá)
 5. Beragadt diplomás vagyok, de már van egy másik diplomám. Én minek számítok? Sajnos a diplomások képzését nem támogatja ez a projekt, erre a képzésre nem tud jelentkezni. (Ha diplomás és Ön is kedvezményesen, vagy ingyen szeretne nyelvet tanulni más aktuális lehetőségekről érdeklődjön a nyelviskolában)
 6. Van diplomám, de nincs nyelvvizsgám, mert kiváltottam azt egy iskola által szervezett nyelvi vizsgával. Ez esetben sem lehet jelentkezni?  Nem, sajnos erre a tanfolyamra nem jelentkezhet, mivel ez a projekt csak a diplomával nem rendelkezők képzését támogatja. (Ha diplomás és Ön is kedvezményesen, vagy ingyen szeretne nyelvet tanulni más aktuális lehetőségekről érdeklődjön a nyelviskolában)
 7. Ez csak munkanélkülieknek szól? Nem.
 8. Kell, hogy bejelentett állásom legyen? Nem.
 9. Többen is járhatnak egy családból? Igen.
 10. Ha gimnazista vagyok és még soha nem dolgoztam, járhatok? Igen, ha a felsorolt jelentkezési feltételeknek megfelel.
 11. Ha nappalin járok egyetemre, akkor jelentkezhetek? Igen, ha a felsorolt feltételeknek megfelel.
 12. Ingyenes OKJ-s képzésre járok. Ez nem kizáró? Nem. Jelentkezhet, ha a felsorolt feltételeknek megfelel.
 13. Hol találok arról pontos leírást, hogy milyen aktuális iskolai képzés minősül támogatottnak, ami kizárja a tanfolyami részvételt? Ha hazai vagy Európai Uniós forrásból támogatott, FELNŐTTKÉPZÉS keretében megvalósuló idegen NYELVI képzésen vesz részt, akkor nem jelentkezhet. Ha nem tudja, hogy jelenleg milyen támogatott képzésre jár, kérdezze meg az iskolát, ahol tanul.
 • FELNŐTTKÉPZÉS keretében: a közoktatás, felsőoktatás (esti, nappali, levelező), felnőttoktatás keretében történő nyelvtanulás nem kizáró ok
 • NYELVI képzésen: más támogatott képzés nem kizáró ok
 1. A felnőttképzés és a felnőttoktatás között mi a különbség?  A felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás; a felnőttképzés tanfolyami képzés, nem igazodik iskolai tanévhez.
 2. Regisztrált munkanélküli vagyok, de ott még nem jutottam be nyelvre, pedig az jól jönne, mert jóval hosszabb. Ha most ide jelentkeznék, akkor nem járhatok más támogatott képzésre? Párhuzamosan nem járhat támogatott nyelvi képzésekre, ha hazai vagy Európai Uniós forrásból és felnőttképzés keretében valósul meg, egymás után járhat.
 3. Külföldi állampolgárként jelentkezhetek? Igen, ha az egyéb feltételeknek megfelel. A képzésben részt vehet bármely magyar állampolgárságú és minden olyan, külföldi állampolgárságú természetes személy is, aki Nógrád megyében lakhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és magyarországi munkavégzésre jogosító munkavállalási, vagy összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkezik, vagy magyarországi munkavállalásához engedély nem szükséges.
 4. Bejelentett lakcímem, ideiglenes lakcímem nincs Nógrád megyében, viszont itt élek, így is jelentkezhetek? Nem. Nógrád megyében bejelentett lakhellyel, vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezni ahhoz, hogy erre a képzésre jelentkezni tudjon.

JUTTATÁSOK, KEDVEZMÉNYEK

 1. Kapok bérletet a tanfolyam idejére? Nem.
 2. Én messziről jönnék. Jár hozzá utazási kedvezmény? Nem.
 3. Kapok diákigazolványt? Nem.
 4. Keresetpótló jár a tanfolyam idejére, ha regisztrált munkanélküli vagyok? Nem.
 5. A tankönyvre lesz kedvezmény? Igen, a tankönyv megvásárlására kedvezményes áron lesz lehetőség (kb 5000 Ft, ami a bolti árnak kb. a fele).
 6. Vehetek több könyvet is? Kedvezményes áron egy tankönyvet vásárolhat.

TANKÖNV, TANANYAG

 1. Mi van, ha nekem van olyan könyvem, amiből tanulunk? Akkor is kell venni? Nem, nyugodtan használhatja a korábbi példányát.
 2. Hol fogom megkapni a könyvet és mikor? A tanfolyam elején felmérjük, hogy hány tanulónak van szüksége tankönyvre, és utána megrendeljük.
 3. Hány könyvet kell venni a tanfolyamra? A 120 órás tanfolyamra összesen 1 tankönyvet kell vásárolni kedvezményes áron

NYELVEK

 1. Más nyelv nem indul? Csak angol és német tanfolyamok indulnak, más nyelvtanfolyam nem lesz.
 2. Nekem üzleti nyelvvizsga kell. Arra felkészít? A tanfolyamon általános nyelvet tanulnak a hallgatók, nem üzletit.

ZÁRÓVIZSGA, TANÚSÍTVÁNY, NYELVVIZSGA

 1. Nyelvvizsgát kapok a végén? Nem. A képzés tanúsítvánnyal zárul.
 2. Ez vizsgára készít? Melyikre? A csoport csak akkor készül kifejezetten nyelvvizsgára, és azon belül egy bizonyos típusú nyelvvizsgára (pl. ECL, Language Cert, ORIGO stb.), ha a csoporttagok nyelvvizsgát szeretnének tenni.
 3. Ha közben levizsgázom, akkor is kell záróvizsga? Igen, mert a tanfolyam elvégzéséről csak akkor kaphat tanúsítványt.
 4. A záróvizsga ingyenes? Igen.
 5. Nekem nem kell nyelvvizsga, de szeretnék tanulni, úgy lehet vizsgakészítőbe járni? Igen.
 6. Nyelvvizsgára bejelentenek? Nem. Ha nyelvvizsgázni is szeretne, akkor Önnek kell jelentkeznie.
 7. A tanúsítványt elfogadják nyelvvizsgának? Nem.
 8. Milyen lesz a záróvizsga és miből áll? A záróvizsga írásbeli, és a tanfolyamon tanultakra épül. A további részletekről a csoportot tanító tanár fogja tájékoztatni a tanulókat.
 9. A záróvizsga bizottság előtt lesz? Nem, a záróvizsgát a csoportot tanító tanár fogja felügyelni, lebonyolítani és értékelni.
 10. Hány százalékot kell elérni a sikeres vizsgához? 60%-tól sikeres a záróvizsga.
 11. Ha nem sikerül a záróvizsga, akkor fizetnem kell? Nem. Ha nem sikerül a záróvizsga, akkor nem kap tanúsítványt, de nem kell visszafizetnie a tanfolyam árát.
 12. Úgy tudom, hogy ingyenes a nyelvvizsga. Az még hozzájön az ingyenes képzéshez? A képzésnek nem része a nyelvvizsga. Az ingyenes nyelvvizsgáról és feltételeiről itt olvashat.

HÁZI FELADAT, ÓRÁN KÍVÜLI TANULÁS, TEMPÓ

 1. Lesz házi feladat? Otthon is kell tanulni? Igen, mivel a hatékony nyelvtanulás alapja, hogy minél több alkalommal foglalkozzunk a nyelvvel, még akkor is, ha egy-egy alkalommal csak 30-60 percet tudunk a tanulásnak szentelni. A tanfolyamokat a felnőttek oktatásában nagy tapasztalattal rendelkező tanárok fogják tartani, akik pont olyan mennyiségű házi feladatot fognak feladni, ami elengedhetetlen a hatékony nyelvtanuláshoz és a sikeres vizsgához, de ami még család és munka mellett is elvégezhető.
 2. Ha nem tudok mellé tanulni, úgy van értelme? Ha az órán kívül nem tud foglalkozni a tananyaggal, már a tanfolyam elején le fog maradni a csoporttársaitól, ami sem Önnek, sem a csoporttársainak nem lesz jó.
 3. Nem vagyok már fiatal. Mi lesz, ha nem bírom a tempót? A tanfolyamokat felnőttek oktatásában nagy tapasztalattal rendelkező tanárok fogják tartani, akik tisztában vannak a felnőttek életkori sajátosságaival is, és mindig az adott korosztálynak megfelelő tempóban haladnak, valamint az adott korosztálynál bevált és leghatékonyabb módszertani eszközöket alkalmazzák a tanítás során.

​LÉTSZÁM, VÁRÓLISTA

 1. Hány fővel indulnak a csoportok? A csoportok 12-14 fővel indulnak.
 2. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy 15.-ként regisztráltam. Ez azt jelenti, hogy nem férek bele a csoportba már? A rendszer engedi a további jelentkezéseket is, de a 15. regisztrációtól várólistára kerülnek a jelentkezők. Mivel mindig vannak visszalépések és fals jelentkezések (rossz képzésre jelentkezett, duplán jelentkezett, visszalépett, de nem törölte a jelentkezését, stb.), jó eséllyel bekerülhet az adott csoportba.
 3. Ha várólistára kerültem, akkor menjek beiratkozni vagy külön szólnak? Mindenképpen jöjjön el a beiratkozásra, ha nem kap tőlünk olyan értesítést, hogy a csoportok végleg beteltek.

KÉPZÉS, HIÁNYZÁS, TANÓRA, ÁTJÁRHATÓSÁG

 1. Mennyit lehet hiányozni? A 120 órás képzésről 20%-ot, vagyis 24 tanórát lehet hiányozni.
 2. Mi van akkor, ha 20%-nál többet hiányzom? Ha 20%-nál, vagyis 24 tanóránál többet hiányzik, akkor ki kell zárnunk a tanfolyamról, és a lejárt órákat vissza kell fizetnie (1000Ft/tanóra).
 3. Lesz nyári szünet? Nem.
 4. Váltott műszakban dolgozom. Erre mi a megoldás? Sajnos a képzések csak ezeken a napokon és ezekben az időpontokban indulnak, és ha túllépi a 20%-os hiányzást, akkor ki kell zárnunk a tanfolyamról, és vissza kell fizetnie a lejárt órák díját.
 5. Járhatok most alapra és utána középre? Nem, ebben a projektben egyszeri 120 órás képzésen vehet részt.
 6. Hány óra lesz egyszerre? A képzések 2×3, 3×3, 2×4, 1×6 és intenzív 5×5 órában indulnak
 7. Biztos, hogy indulnak ezek a tanfolyamok? Az adott szinten és helyszínen induló csoportok száma a jelentkezők számától függ.
 8. Később is indulnak ilyen ingyenes tanfolyamok? Mikor? A programon belül a képzésekre Nógrád megyében összesen 1000 fő jelentkezhet, amint ezt a számot elérjük a projectben nem indul több képzés.

SZERZŐDÉS, FOTÓDOKUMENTÁCIÓ

 1. Én nem járulok hozzá fénykép készítéséhez. Sajnos akkor Ön nem járhat erre a képzésre, ugyanis a pályázati kiírás szerint a tanfolyam alatti fotódokumentáció kötelező.
 2. Láthatnám előre a szerződést? Igen, regisztráció után elküldjük a szerződést, hogy annak tartalmát aláírás előtt legyen ideje megismerni. De ezt nem kell elhozni sem a beiratkozásra, sem a  képzésre, tőlünk fogja majd megkapni kinyomtatva.
 3. A szerződést mikor kell aláírni? A beiratkozás alkalmával.
 4. Miért van a szerződésen feltüntetve a képzési díj, ha a tanfolyam ingyenes? Mégse ingyenes?
  A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján a felnőttképzési szerződésben rögzíteni kell a képzési díjat akkor is, ha azt nem a képzésen résztvevő, hanem költségvetési forrás vagy uniós támogatás biztosítja. A szerződésben az szerepel, hogy
  „A képzési díjat a Salgótarjáni Szakképzési Centrum biztosítja a GINOP-6.1-3-17-17 „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” projekt keretében megpályázott támogatási összeg terhére.”

A képzési díjat tehát nem Ön fizeti, hanem a Szakképzési Centrum az uniós (GINOP Program) forrás terhére.